Besparen onder de douche

Besparen onder de douche

Korter douchen doe je voor het milieu, maar ook voor jezelf. Je kunt veel geld besparen onder de douche. Het warm maken van je douchewater kost namelijk veel energie. Warm water belast het milieu 50 keer meer dan koud water! Wij geven u tips hoe een korte douche een verwenmoment blijft.

Tips voor een comfortabele korte douche:

  • Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer of coach die je helpt herinneren om max 5 minuten te douchen.
  • Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je de ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Op de verpakking van de douchekop staat vaak het waterverbruik vermeld.
  • Installeer een thermostaatkraan. Dan is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur.
  • Liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
  • Nieuwe badkamer? Overweeg een douche-wtw (warmteterugwinning). Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater.
  • Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.

Korter douchen bespaart energie

Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van jouw milieubelasting. Kijk maar eens hoe lang je onder de douche staat. Structureel vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas (samen 80 euro, prijspeil 2016).

Is goed voor het milieu

Korter douchen vermindert nauwelijks je douchegemak, maar scheelt wel voor het milieu. 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Dat betekent dagelijks zo’n 110 liter warm water en op jaarbasis 213 m3 gasverbruik. Als elke Nederlander voortaan maximaal vijf minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar 125 miljoen m3 water en 720 miljoen m3 aardgas, dus 600 miljoen euro!. Een gemiddeld huishouden kan drie jaar lang koken op het gas dat ze jaarlijks besparen door maximaal 5 minuten te douchen.

En geeft je zeeën van extra tijd!

Gemiddeld staat elke Nederlander in zijn of haar hele leven 121 dagen onder de douche. Dat is 1,5 dag per jaar. Ga je bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan bespaart je dit elk jaar zóveel tijd dat je daar 26 voetbalwedstrijden van kunt bekijken!

Douchecoach

Een douchecoach heb je al voor een paar euro in huis. Dit kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s op de markt met een timer. Je kunt ook jouw favoriete douchenummer opzetten die maximaal 5 minuten duurt, om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.

Waterbesparende douchekop

Gebruik je nog geen waterbesparende douchekop, ook bekend als spaardouche? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 50 procent!

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks 8500 liter warm water en bijna 50 m3 gas (samen 40 euro, prijspeil 2016). De besparing pakt nog hoger uit als je langer dan 9 minuten doucht, je een (onzuinige) regendouche of comfortdouche gebruikt die veel meer water geeft per minuut.

Wil je weten hoeveel water je douche gebruikt? Zet dan de douche aan en houd (als het water op douchetemperatuur is) er één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer? Dan kan het zuiniger!

Let op liter / minuut

In de bouwmarkt of sanitairwinkel staat niet altijd ‘spaardouche’ op de verpakking van de douchekop. Let bij je aankoop daarom op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter/minuut.

Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan: die geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst met warm water (zie de tabel hieronder).

Volumestroomklasse Volumestroom (warm water bij gangbare waterdruk).
Z (spaardouche) 4,3 – 6,9 liter / minuut
A 7,0 – 8,7 liter / minuut
S (standaard) 8,8 – 11,5 liter / minuut
B 11,6 – 14,4 liter / minuut
C (comfort douche) 14,5 – 17,3 liter / minuut
D 17,4 – 21,9 liter / minuut

Aandachtspunten waterbesparende douchekop

  • Een keukengeiser kan niet meer dan 6 liter water per minuut geven; een spaardouche levert dan geen waterbesparing op. Het comfort kan wel verbeteren, doordat de spaardouche een sterkere straal op kan leveren.
  • Let op de eventuele tapdrempel van je warmwatertoestel: een drempel van 1,6 liter of lager combineert prima met een spaardouche. Een installateur die lid is van UNETO-VNI, de branchevereniging voor installaties in huis, weet of een spaardouche past bij je geiser, boiler of combiketel.
  • Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.
  • Heeft de douchekop meerdere standen? Gebruik de stand die waterbesparend is. Dat staat op de verpakking of check je door met een emmer te meten hoeveel water er per minuut uit de douche komt.

Regendouche? Bespaar dan ook!

Tot de regendouche (of comfortdouche) behoren alle luxe douches met extra zijsproeiers, of extra grote douchekop. Een paar procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n grootverbruiker van warm water.

Het waterverbruik valt wel te temperen: kies bij aanschaf van een regendouche voor volumestroomklasse S (die gebruikt niet meer water dan een standaard douchekop), en gebruik eventuele extra douchekoppen beperkt. Van de eigenaren van zo’n luxe douche zegt trouwens 80 procent de extra sproeiers nooit te gebruiken.

Het plaatsen van een regendouche is vaak moeilijker dan je denkt. Informeer vóór installatie bij een installateur of jouw douche wel geschikt is. De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de regendouche namelijk wel aan kunnen en de afvoer van de douche ook!

Thermostaatkraan

Een thermostatische douchemengkraan zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen. Dat is niet alleen comfortabel maar het bespaart gemiddeld ook 1000 liter water en €5 aan gas en water per jaar. Een thermostatische douchemengkraan kost 50 tot 200 euro Ook een thermostatische badmengkraan geeft snel de juiste temperatuur en daardoor meer comfort, maar de besparing is minder doordat mensen minder vaak in bad gaan dan douchen.

Onder de douche in plaats van in bad

Wil je besparen op energie, stap dan minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche. Een douchebeurt kost gemiddeld 70 liter warm water (bij 9 minuten douchen), een bad bijna het dubbele. Als je elke week een douche neemt in plaats van een bad, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.400 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 10 euro, prijspeil 2016).

Toch in bad? Laat het bad isoleren, zodat het niet snel afkoelt. Dat voorkomt dat je het bij moet vullen om op temperatuur te blijven. Ga je op zoek naar een nieuw bad, sta dan even stil bij de verschillende formaten, en kies het kleinste formaat waarmee je uit de voeten kunt: onnodig veel inhoud kost ook extra veel warm water.

Badkamer opnieuw inrichten? Douche-wtw!

Ga je de badkamer opnieuw inrichten? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een douche-wtw installatie te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren. Lees meer over de douche-WTW.

Is een zonneboiler voor jou geschikt?

Een zonneboiler lijkt op een zonnepaneel, maar dat is het niet. Met een zonneboiler wordt de energie van de zon opgevangen om water te verwarmen voor je douche, bad of wasmachine. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Lees meer over de aanschaf van een zonneboiler.