Isoleren en besparen

Isoleren en besparen

Ongeveer 3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Wat kun jij doen om de isolatie van je huis te verbeteren?

Een woning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 2.200 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 700 m3 gas nodig. Dat scheelt bijna 1000 euro per jaar!

1669-ILL-graphGemiddeld-MEI16 654 px.jpg

Isoleren: meer comfort…

Isoleren verbetert het comfort van je woning. Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast. Andere voordelen zijn: minder condens op de ramen, warmere voeten en ook minder geluidsoverlast van buiten.

… en beter voor het klimaat

Doordat je huis de warmte beter vasthoudt, hoef je minder te stoken en gebruik je dus minder gas. Dat scheelt uitstoot van CO2, wat goed is voor het klimaat.

Isoleren verbetert het comfort van je woning: minder condens op de ramen, warmere voeten en minder geluidsoverlast van buiten.

Geen rommel, snel klaar

De meeste huizen zijn prima te isoleren zonder verbouwing. Het is dan een klusje zonder veel rommel en gedoe. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is in een halve of hele dag klaar. Binnen geeft het geen stof of rommel. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd, de woonkamer blijft ongemoeid. HR++ glas en triple glas wordt ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, is het meeste werk buiten en hoef je binnen alleen maar wat meubels te verplaatsen en schoon te maken. Het isoleren van je (schuine) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant, wat betekent dat je de zolder moet opruimen (en na afloop schoonmaken).

Wat kan jij nog beter isoleren? Let op bouwjaar

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Heb je geen idee hoe jouw huis geïsoleerd is? Kijk dan eerst naar het bouwjaar, dit vind je via de Bagviewer van het Kadaster. Typ in het zoekvenster je adres + woonplaats of postcode + huisnummer.

Bouwjaar 1992 – heden

Huizen die gebouwd zijn vanaf 1992 zijn goed geïsoleerd. Daar hoef je niets aan te doen. Wel zou je je huis energiezuiniger kunnen maken met een (hybride)warmtepomp en zonnepanelen.

Bouwjaar 1983 – 1991

Huizen gebouwd in de periode 1983 – 1991 hebben overal isolatie (dak, buitenmuren (gevel), en vloer), maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant en vaak zit er alleen in de woonkamer dubbel glas. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om extra isolatiemateriaal, HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren.

Bouwjaar 1976 – 1982

Huizen gebouwd in de periode 1976 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie gekregen en matige dakisolatie (dikte 5 centimeter). De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++), de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie en triple glas of HR++ glas in ramen die nog enkel glas hebben. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan is kun je daar het beste meteen triple glas of HR++ glas in laten zetten. Heb je plannen om het dak te renoveren of de zolder te verbouwen, overweeg dan extra dakisolatie.

Bouwjaar voor 1976

Huizen van voor 1976 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Het is waarschijnlijk dat er in de loop der jaren wel een en ander verbeterd is. Vaak is dat dakisolatie (omdat de zolder werd verbouwd) en dubbel glas (omdat de kozijnen werden vervangen). Als het recent is gebeurd, is de dakisolatie goed en is het glas van HR++ kwaliteit. Maar zijn de verbeteringen al wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige dakisolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloerisolatie en gevelisolatie.

Check je isolatie!

Check voordat je isolatie laat aanbrengen welke isolatie er nu in je huis zit (dak, buitenmuren, vloer of bodem, kruipruimte en ramen). Vraag eventueel aan de vorige bewoners wat zij hebben laten doen, kijk in (ver)bouwtekeningen of schakel een isolatiedeskundige in.

Isolatiemaatregelen: kosten en besparing

In de tabel staat een indicatie van de kosten en besparingen van verschillende isolatiemaatregelen voor een gemiddelde eengezinswoning. De kosten zijn gemiddelde kosten als je het werk laat doen door een vakkundig bedrijf. Een handige doe-het-zelver kan dak- en vloerisolatie ook zelf aanbrengen, de kosten zijn dan veel lager.

Maatregel Isolatiewaarde Eenmalige kosten Besparing gas (kosten)* / jaar
Isolatie schuin dak, verwarmde zolder Rc 4 € 5.200 1030 m3 (€ 700)
Isolatie onderzijde vloer begane grond Rc 3,5 € 1.900 325 m3 (€ 210)
Isolatie spouwmuren Rc 1,7 € 2.000 870 m3 (€ 580)
Vervanging enkel glas door HR++ glas U-waarde 1,2 € 3.500 430 m3 (€ 280)
Dichtmaken naden en kieren nvt € 1.300 80 m3 (€ 55)
Ventilatieroosters (winddrukgeregeld) nvt € 100 (per raam) 10 m3 (€ 6) per raam

*) Bij 66 eurocent / m3 gas (prijspeil 2016) en geldig voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr-combiketel (vloeroppervlak 57 m2; dakoppervlak 76 m2; geveloppervlak 105 m2).

Aandachtspunten isoleren

Voor een goed resultaat let je op de volgende punten:

  • Kies materiaal dat dik genoeg is, zodat je een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde) haalt. Meer informatie over diktes van materialen vind je op dakisolatie en vloerisolatie.
  • Ga je kozijnen vervangen, neem dan meteen triple glas. In bestaande kozijnen kun je HR++ glas laten aanbrengen. Lees meer op Dubbel glas, HR++ en triple glas.
  • Plaats je HR++- of triple glas en is je buitenmuur (je spouw) niet geïsoleerd? Het is verstandig om die tegelijk te isoleren, anders wordt je muur kouder dan het raam en slaat er misschien vocht neer op je muur en krijg je last van schimmel. Goede ventilatie voorkomt neerslaan van vocht en schimmels op de muren. Plaats in elk geval ventilatieroosters boven de ramen.
  • Zorg dat de isolatie goed wordt aangebracht: zonder kieren, stevig bevestigd en indien nodig met de dampremmende laag aan de warme kant.
  • Dek het isolatiemateriaal goed af tijdens het klussen. Laat het niet nat worden en bescherm het tegen stoten.

Ventileren: ook noodzakelijk!

Het is voor je gezondheid noodzakelijk dat je voldoende ventilatie hebt in huis. Ventilatie vermindert het vochtgehalte en de hoeveelheid schadelijke stoffen in huis.

In goed geïsoleerde huizen zijn naden en kieren vaak dicht gemaakt, waardoor luchtverversing niet vanzelf gaat. Je moet dus actief ventileren. Winddrukgeregelde ventilatieroosters besparen energie en verbeteren het comfort doordat ze niet meer lucht doorlaten als de wind erop staat. Kijk voor tips op Ventileren.

Tochtstrips worden na enkele jaren minder flexibel, waardoor opnieuw kieren en tocht ontstaan. 

Jaarlijks controleren: naden en kieren

Ongeacht het bouwjaar van je woning is het slim om jaarlijks te controleren of naden en kieren nog goed dicht zijn, en zo nodig tochtband of ander kierdichtingsmateriaal te vervangen.

Tochtstrips worden na enkele jaren minder flexibel, waardoor opnieuw kieren en tocht ontstaan. Dat zorgt niet alleen voor hinderlijke tocht, het veroorzaakt ook warmteverlies (en dus hogere stookkosten). Kijk op Naden en kieren.