Vloerisolatie

1
Onderkant vloer isoleren.
1
Bovenkant vloer isoleren.
1
Zelf je vloer isoleren.
1
Houten vloer vervangen.

 

 

 

 

Vloerisolatie

Vloer isolatie

Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Het zorgt voor meer comfort in huis en bespaart energie. Wil je ook warmere voeten? Milieu Centraal helpt je kiezen uit de verschillende mogelijkheden om je vloer te isoleren.

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 210 euro per jaar op je energierekening en 600 kilogram CO2-uitstoot. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan je voeten, je huis is ook gelijkmatiger warm, je voelt minder tocht en je hebt geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro.Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van je vloer mogelijk.

Manieren om je vloer te isoleren

Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren. De meest toegepaste manier is: het isoleren van de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte.

Andere manieren om je vloer te isoleren zijn:

 • Het isoleren van de bodem van de kruipruimte.
 • Het isoleren van de onderkant van de vloer, door vloerplanken (gedeeltelijk) weg te halen en later weer terug te plaatsen.
 • Isolatie aanbrengen op de bovenkant van de vloer.
 • De bestaande vloer slopen en een nieuwe, goed geïsoleerde vloer maken.

Makkelijk en effectief: onderkant vloer isoleren

De makkelijkste manier om je vloer te isoleren, is om de onderkant te isoleren vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is.

Isolatiemateriaal tegen onderkant vloer + folie op de bodem

Tegen de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht. Dat kan met onder andere thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS of schuim; glas- of steenwol en gespoten PUR-schuim.

Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen). Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4) dat kan drijven; ook een laag piepschuimchips (EPS) isolatiemateriaal kan uitkomst bieden.

Voorwaarde: kruipruimte die hoog genoeg en toegankelijk is

Een voorwaarde om de onderkant van de vloer te isoleren, is dat je in de kruipruimte kan komen en dat de kruipruimte ten minste 35 centimeter hoog is. Voor PUR-vloerisolatie is minimaal 50 centimeter vereist.

Is je kruipruimte te laag, kun je die wellicht (laten) uitgraven. Is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kun je een toegang (laten) maken. Is dit allebei niet mogelijk, kies dan voor een andere manier om je vloer te isoleren.

Andere manieren om de vloer te isoleren

Anderen manieren op je vloer te isoleren zijn duurder of lastiger. Of ze leveren minder besparing en comfort op.

Isoleren bodem kruipruimte: minder comfort

Het isoleren van de bodem van de kruipruimte levert minder comfort op. Ook is de besparing lager (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Bodemisolatie is een optie als de kruipruimte lager is dan 35 cm, of als de kruipruimte niet toegankelijk (te maken) is.

Houten vloer: planken weghalen

Heb je een houten vloer en een lage kruipruimte? Dan kun je misschien een aantal vloerplanken weghalen, zodat je folie op de bodem en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken kunt (laten) aanbrengen. Vervolgens leg je de planken terug.

Bovenkant vloer isoleren

Kun je geen planken weghalen of heb je een betonnen vloer (en geen –of een lage- kruipruimte)? Dan is isolatie op de bovenkant van de vloer een optie. Maar dat heeft ook gevolgen voor je drempels, deuren en plinten (de vloer komt immers een stuk hoger te liggen).

Nieuwe vloer laten aanbrengen

Wil je graag vloerverwarming? Dan kun je overwegen om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Dat kost relatief weinig extra moeite en geld als je toch al aan het verbouwen bent.

Goed isoleren doe je zo

Laat je je vloer isoleren – of ga je het zelf doen – let dan op de volgende zaken:

 • Kies een materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (een houten of betonnen vloer). Zie Advies op maat of vraag je isolatiebedrijf om advies.
 • Zorg dat bij het aanbrengen het isolatiemateriaal goed aansluit (geen kieren tussen het materiaal, geen stukjes overslaan, ook het luik van de kruipruimte isoleren en de gaten van leidingen door de vloer opvullen).
 • Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open (zie onder).
 • Kies voor een hoge isolatiewaarde (een Rc tussen 3,5 en 5). Met een lagere isolatiewaarde bespaar je nauwelijks op de materiaalkosten, maar je levert wel flink in op comfort en energiebesparing. Wil je je huis energieneutraal maken? Kies dan voor een Rc van 5.
Isolatiemateriaal Dikte nodig voor Rc = 3,5
Glaswol 12 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 14 cm
Thermoskussens 3 kamers
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten 7 – 9 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim 13 cm

Vloerverwarming: hogere isolatiewaarde nodig

Heb je vloerverwarming, streef dan naar een Rc-waarde van minstens 5. Aangezien de verwarming in de vloer zit, heb je meer isolatiemateriaal nodig om warmteverlies via de vloer tegen te gaan.

Bij een lage Rc-waarde bespaar je weinig op materiaalkosten, maar loop je wel relatief veel extra comfort en energiebesparing mis. Ga daarom voor een Rc-waarde van minstens 3,5. 

Besparing en kosten isolatie onderkant vloer

In een gemiddelde situatie kost vloerisolatie 1.800 euro en bespaar je 210 euro per jaar. Hoe is dit berekend?

Besparing

Een gemiddelde eengezinswoning met hr-combiketel bespaart jaarlijks 320 m3 gas, ofwel 210 euro (prijspeil 2016), door isolatie van de onderkant van de begane grondvloer. Milieu Centraal gaat hierbij uit van 57 m2 vloer, Rc-waarde isolatiemateriaal = 3,5 en PE-folie op de bodem.

Hoeveel je uiteindelijk bespaart, hangt af van jouw stookgedrag: hoe hoog je de verwarming zet en hoe vaak je de verwarming aan hebt. Als je bijna nooit thuis bent en al nauwelijks stookt, bespaar je netto minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog hebt staan. Zie ook Bespaartips verwarming.

Kosten

Bij uitbesteden kost het isoleren van de onderkant van 57 m2 vloer (Rc = 3,5) ongeveer 1.800 euro; dat is inclusief het verlaagde btw-tarief van 6 procent, volgens de belastingregeling woningisolatie.

Een doe-het-zelver is alleen materiaalkosten kwijt: ongeveer 800 euro (inclusief 21 procent btw).

Ter vergelijk: bodemisolatie met dezelfde isolatiewaarde bespaart maar 250 m3 gas (160 euro, prijspeil 2016), zorgt voor veel minder comfort en kost zo’n 1.100 euro (inclusief 6 procent btw).

Aandachtspunten vloerisolatie

Kruipruimte ventileren!

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan – zowel bij een betonnen als een houten vloer. Let er dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Afmetingen ventilatiegaten

Bij een kruipruimte onder een betonnen vloer moeten er minstens 2 ventilatie-openingen (roosters) zijn met een totaal oppervlak van minstens 100 mm2 per vierkante meter vloeroppervlak, en in tegenover elkaar liggende buitengevels.

Bij een houten vloer (of een betonnen vloer met een gasleiding zonder mantelbuis) moeten de openingen groter zijn: totaal minstens 400 mm2 per vierkante meter vloeroppervlak.

PUR-schuim en gezondheidsklachten

In een aantal gevallen hebben bewoners melding gemaakt van gezondheidsklachten na het aanbrengen van PUR-schuim voor vloerisolatie. Bij het aanbrengen worden ter plekke twee stoffen gemengd. Als de mengverhouding van deze stoffen niet goed is, kan een verhoogde hoeveelheid gas vrijkomen. Het vermoeden bestaat dat bewoners met klachten hier ziek van werden. Het gas kan alleen in de woning vrijkomen als het PUR-schuim ter plekke gemengd wordt; bij kant en klare PUR producten zoals PUR-schuimisolatieplaten zijn dit soort klachten uitgesloten.

Onderzoeksinstituut TNO heeft in augustus 2013 geconcludeerd dat de kans op gezondheidsklachten klein is bij het correct aanbrengen van PUR-schuim vloerisolatie in een woning met een betonnen vloer, maar dat klachten niet volledig uit te sluiten zijn.

Als reactie op de klachten heeft de Europese brancheorganisatie voor PUR-schuim en de branche-organisatie van verwerkers van gespoten PUR-schuim de richtlijnen voor het aanbrengen van PUR-schuim aangescherpt:

 • Bewoners moeten voortaan tijdens en kort na de werkzaamheden hun huis uit als de woning met PUR-schuim wordt geïsoleerd.
 • Er komt een verplichte opleiding, certificering en onafhankelijke controle van verwerkers en certificering en controle van installaties voor gespoten PUR-schuim.
 • Voorlichting aan bewoners is verplicht over veiligheidsmaatregelen vooraf, tijdens en na het aanbrengen van gespoten PUR-schuim.

Voor isolatiebedrijven komt er een nieuw streng Europees certificaat. Je kunt hier naar vragen als je een bedrijf zoekt voor het uitvoeren van vloerisolatie met PUR-schuim. SKG-IKOB heeft een lijst met gecertificeerde bedrijven die onafhankelijk worden gecontroleerd op de kwaliteit van het uitgevoerde werk volgens de nieuwe richtlijnen. Consumenten kunnen SKG-IKOB bellen om te vragen welke bedrijven op de lijst staan, T 088 2440100. Ook bedrijven die aangesloten zijn bij de branchevereniging VENIN voldoen aan de eisen.

Vloerisolatie: goed voor het milieu

Minder energieverbruik is beter voor het milieu. En vloerisolatie is een goede manier om dat te bereiken. Het huis verliest daardoor minder warmte en de cv-ketel hoeft dus minder hard te stoken. Voor een gemiddelde eengezinswoning betekent dat 320 m3 minder verbruik van gas, (een fossiele brandstof die een keer op raakt). En daarmee minder uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen: bij 320 m3 gasbesparing zo’n 600 kilogram minder CO2.

Isolatiemateriaal: minder slecht voor het milieu

De materialen die nodig zijn voor vloerisolatie, belasten zelf ook het milieu. Er zijn immers grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig voor de productie en het transport, en voor het verwerken van oud materiaal. Dat zorgt voor vervuiling en draagt bij aan klimaatverandering. Maar deze milieubelasting van isolatiemateriaal is zeer klein ten opzichte van de milieuwinst die vloerisolatie met een hoge isolatiewaarde oplevert.

dubokeur.jpgTussen de isolatiematerialen zijn wel verschillen in milieubelasting; de netto verschillen zijn echter klein vergeleken met de grote milieuwinst die ze tijdens gebruik opleveren. Thermoskussens met DUBOkeur belasten het milieu het minst; ze bevatten weinig materiaal en zijn lichtgewicht. Daardoor zijn er weinig grondstoffen en brandstof voor transport nodig en leveren ze weinig afval op.

Voor het milieu is het dus vooral belangrijk dat je de vloer isoleert. Van groot belang is dat dit gebeurt met isolatiemateriaal dat geschikt is voor jouw type vloer en dat het goed wordt aangelegd.

Hergebruik isolatiematerialen

Aan het einde van de levensduur zijn de meeste isolatiematerialen herbruikbaar als isolatiemateriaal of grondstof. Zorgvuldige sloop en scheiding van materialen draagt daaraan bij.

Mechanisch bevestigde of los gestort isolatiemateriaal is beter te scheiden en hergebruiken dan gelijmd of gespoten materiaal, zoals gespoten PUR-schuim (dat hecht aan de ondergrond).

Meer informatie

 • Een aantal gecertificeerde vloerisolatiebedrijven is aangesloten bij Venin. Je hebt daar garantie en onafhankelijke controle op kwaliteit. Gecertificeerde bedrijven die geen lid zijn, vind je via de certificerende organisatie SKG-IKOB: 088 244 01 00.
 • Vloerisolatiebedrijven die zijn aangesloten bij Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland gebruiken alleen isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (Rd van tenminste 3.5): sbvn.info.