Warmtepomp

warmtepomp 282x212.jpgWarmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een combiketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd.

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is je verwarming heel duurzaam. In Nederland (2016) hebben zo’n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

Sommige warmtepompen zijn volledig elektrisch, andere hebben er een hr-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op extra koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige cv-ketel.

 

 

Hybride warmtepomp

In de tabel zie je de kosten en subsidie voor een hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp Prijs* Subsidie
exclusief cv-ketel € 2.500 tot € 4.500 € 1.000 tot € 1.500
inclusief cv-ketel € 3.600 tot € 5.500 € 1.000 tot € 1.500

* De prijs is inclusief BTW en installatie, exclusief subsidie.

Besparing energiekosten

De besparing op de energierekening is ongeveer 300 euro per jaar. Daarbij is uitgegaan van een gemiddelde woning met een gasverbruik van 1200 m3 per jaar voor verwarming. Verbruik je meer gas, dan is je besparing hoger. In de berekening is meegenomen dat je elektriciteitsverbruik toeneemt.

Besparing CO2

In een hybride systeem neemt de warmtepomp het grootste deel van de verwarming voor zijn rekening, de combiketel springt maar af en toe bij. Je gaat dus voor een groot deel ‘van het gas af’. Je uitstoot van CO2 daalt flink, ook als je rekening houdt met de CO2 die het opwekken van grijze stroom met zich mee brengt. Heb je stroom van de zon of de wind, dan bespaar je natuurlijk nog meer op je CO2-uitstoot.

Volledige warmtepomp

De prijs van een volledig elektrische warmtepomp hangt af van de warmtebron (lucht of bodem) en van hoeveel warmte je nodig hebt.

Volledige warmtepomp Prijs* Subsidie
Bron lucht € 6.500 tot € 14.500 € 2.150 tot € 3.400
Bron bodem € 12.000 tot € 21.000 € 2.800 tot € 4.000

* De prijs is inclusief BTW en installatie, exclusief subsidie.

Extra kosten lagetemperatuurverwarming (LTV)

De prijzen in de tabel zijn exclusief LTV (lage temperatuur verwarming). Als je een deel van de radiatoren vervangt door LTV convectoren, zijn de extra kosten 2.500 euro.

Nieuwbouw of renovatie hele wijk: kosten vaak lager

Bij nieuwbouw en vergaande renovatie van een hele wijk zijn de kosten lager. Dat komt doordat in het ontwerp van de woningen al rekening wordt gehouden met het gebruik van een warmtepomp. Ook kan er vaak een gemeenschappelijke bron in de bodem gebruikt worden.

CO2-uitstoot volledige warmtepomp

Elektrische warmtepompen voor huishoudens gebruiken wel elektriciteit. Maar de totale hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, is veel lager dan die van een gasgestookte hr-ketel. Daardoor is de CO2-uitstoot van een warmtepomp slechts de helft van die van verwarming op gas. Een combiwarmtepomp die grijze stroom gebruikt, veroorzaakt jaarlijks zo’n 1.200 tot 1.600 kilogram CO2-uitstoot. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden met verwarming en warm water op gas stoot jaarlijks 2.800 kg CO2 uit. Een warmtepomp op stroom van wind of zon is natuurlijk nog duurzamer.

Extra voordeel: energiezuinig koelen

In goed geïsoleerde (energieneutrale) woningen kan het ’s zomers flink warm worden, zelfs met goede zonwering. Een warmtepomp kan op een energiezuinige manier koelen.

Voorwaarde is dat je een warmtepompsysteem hebt met bodem of water als bron én lagetemperatuurverwarming. De meeste van deze systemen kunnen ook koelen. In de zomer pompt de installatie dan gekoeld water door de LTV. Dit is een energiezuinige manier van koeling, want alleen het rondpompen van het koele water kost een beetje elektriciteit. Sommige warmtepompen koelen als een airco, maar dit kost (veel) meer energie.

Zo werkt een warmtepomp

De werking van een warmtepomp wordt wel vergeleken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die warmte afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buitenshuis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de lucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

De warmte wordt in huis afgegeven door gewone radiatoren of doorlagetemperatuur-radiatoren (dat zijn radiatoren die met een lagere temperatuur verwarmen), vloer- of wandverwarming.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De verschillen zitten hierin:

  • de warmtebron (lucht, bodem of water)
  • wat ze leveren (alleen verwarming of ook warm water).
  • of ze volledig elektrisch zijn of gecombineerd met een hr-ketel op gas.

Bronnen van warmte: lucht, bodem, water

Er zijn verschillende bronnen: buitenlucht, ventilatielucht, bodem, grondwater, oppervlaktewater.

Bestaande huizen: meestal buitenlucht

Bij nieuwbouw wordt de bodem vaak als bron gebruikt. Bij bestaande woningen is het echter lastig een bron onder de tuin aan te leggen. Daarom wordt in bestaande huizen vaak gekozen voor de buitenlucht als bron, met een warmtewisselaar op het dak of in de tuin (die ziet eruit als een airco).

Grondwater is meestal alleen een bron in grotere projecten (bijvoorbeeld een hele woonwijk). De warmtepomp pompt grondwater omhoog, haalt de warmte eruit en leidt het afgekoelde grondwater in een andere put weer terug.

Verwarming en / of warm water

De standaard warmtepomp zorgt alleen voor verwarming. Eenwarmtepompboiler zorgt alleen voor warm water. Een combiwarmtepomp doet beide.

Volledig elektrisch of hybride

Een hybride warmtepomp gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als warmtebron. De gasketel gaat aan bij piekgebruik (als er veel warm water nodig is en de buitentemperatuur te laag is voor efficiënte verwarming met de warmtepomp).

Een volledig elektrische warmtepomp is ontworpen om piekmomenten te voorkomen en gebruikt een elektrische naverwarmer in hoogst noodzakelijke gevallen (elektrisch naverwarmen kost veel energie).

Energielabel

Warmtepompen die vanaf 26 september 2015 op de markt zijn gekomen, hebben een energielabel. Daarop kun je in één oogopslag zien wat het zuinigste model is.

Bron:  https://www.milieucentraal.nl/